Trondheim Science Fiction and Fantasy Society


SONDRE'S BOKLÅNSKLASSIFIKASJONSSYSTEMFor noen er bøker en helligdom som står opphøyet i bokhylla og gir inspirasjon og livsglede. For noen er det et møbel som tar seg godt ut i reolen. For noen er det underholdning som pakkes i kasser på loftet etter bruk og for noen er det ei lefse som enten kastes eller brukes som underlag for varme kjeler. (Et av våre medlemmer er fortsatt rystet av den sjelsettende opplevelse å se en Morgan Kane bok brukt som underlag under kjøttsuppekjelen under en byggedugnad en gang på 80-tallet.)
Med så varierte innfallsvinkler er dette med LÅN av bøker et veritabelt minefelt å begi seg ut på. Er låner og utlåner i hver sin enda av spekteret så er sjansen stor for gråt og tenners gnissel når, eller dersom, dagen kommer da boken - eller restene av den - skal leveres tilbake.

Som en hjelp til å navigere trygt gjennom dette kan følgende tabell benyttes. Så når kompisen kommer og lurer på om han får låne din nylig innkjøpte "Redemption Ark" som du nettopp har lest med stor møye og unngått en eneste stripe i den speilblanke smekre og sorte ryggen på kan du bare si: "State your classification". Er svaret noe annet enn A eller B så er det bare å hive svinepelsen ut og låse inn boka i ditt støvsikre, tempererte og brannsikre hvelv.

 • Klasse A:
  Når boken er lest er plastfilmen fortsatt intakt og uten DNA spor fra leseren


 • Klasse B:
  DNA test vil avsløre at boken er lest


 • Klasse C:
  Boken kan ha fingermerker og permen kan sprike litt når boken ligger flatt


 • Klasse D:
  Boken ser lest ut


 • Klasse E:
  Boken er lest av en som bøyer permen helt rundt


 • Klasse F:
  Strykkarakteren; de som lager eselører og søler matrester.